Gruppeforløb: Undgå empati-udmattelse med self-compassion og egenomsorg

På dette forløb undersøger vi i fællesskab, hvordan vi, der arbejder med at yde omsorg for andre, bedst yder omsorg for os selv. Vi lærer, hvordan vi undgår “relationsmæthed” og empati-udmattelse ved hjælp af compassion, kropsbevidsthed og aktiviteter, der nærer os og bygger os op, når bægeret er ved at være tomt.
 
Når vi er dedikerede til at hjælpe andre og holde dem i deres udvikling og møde dem både i deres svære og deres gyldne stunder, bruger vi os selv som instrument og trækker dels på vores egne levede erfaringer og dels på vores evne til indlevelse og empati. Uanset, hvor veluddannede vi er, er vi selv vores vigtigste redskab, når vi arbejder med mennesker og hver dag skal navigere i komplekse følelser i og mellem mennesker.
 
Når vores redskab bliver “slidt”, fordi vi ikke får vedligeholdt det, kan det føre til empati-udmattelse. Empati aktiverer de dele af vores hjerne som spejler og som håndterer smerte og svære følelser og dermed “føler” vores hjerne det, den anden føler. På sigt er det mange svære og potentielt drænende følelser at bære på. Heraf udmattelsen. Det viser sig ofte med fysiske symptomer som spændinger, hovedpine, kvalme og appetitændringer, migrænelignende anfald, hyppige forkølelser eller generel træthed og let vakt irritabilitet. Psykisk kan det vise sig som en øget selv-kritik, følelser af utilstrækkelighed eller tab af kontrol, problemer med at sætte grænser og ængstelse eller angst. Compassion derimod aktiverer de dele af hjernen som håndterer kærlighed, samhørighed og tilknytning, altså nærende og opbyggende følelser.
Hvilke følelser vil du helst have med hjem fra arbejde?
 
Det er ikke kun compassion, der har den effekt. Aktiviteter, der nærer og opbygger dit nervesystem og giver dig adgang dine ressourcer kan være en god støtte for din trivsel og dit nervesystem. Det kan være i kontakt til naturen, kreativitet, bevægelse, musik eller sang eller andet, der beriger dine sanser. På dette forløb går vi sammen på opdagelse i det, der dræner, og det, der nærer og opbygger. Vi finder de veje, der er mest hjælpsomme for dig, så du kan fortsætte dit meningsfulde arbejde med at hjælpe og støtte andre mennesker samtidig med, at du har energi og overskud til at være det menneske og den forælder, partner, veninde som du helst vil være, når du ikke er på arbejde.
 
Her er hvad en af Katrines mentees har skrevet til hende om at gå på opdagelse i dette med Katrine ved sin side:
 
“Du har været super skarp til at se og forstå hvor jeg er, og til at hjælpe mig med at gå ned ad nogle stier som jeg slet ikke kendte til. Du har særligt guidet mig ind i en ny forståelse af hvilken rolle min krop kan have i mit liv. At den i stedet for at være en besværlig og uregerlig del af mig kan være en nyttig og spændende nøgle til den udvikling jeg ønsker mig. Det var en øjenåbner for mig at bevægelse og musik, som altid har betydet meget for mig, kunne være mere end bare et frirum eller pause fra ”virkeligheden”. Dans/Qoya, yoga, sang, musik og tid i naturen er med din hjælp blevet en gyldig måde at komme mere ind i mig selv, blive klogere på mig selv, blive mere kærlig og omsorgsfuld overfor mig selv, tillade mig selv at være mere glad og mere ærlig med mig selv og føle mig mere fri. Du har hjulpet mig til at gå ind i en praksis, som hver dag giver mig oplevelsen af i større og større grad at kunne give slip på en gammel, tør og destruktiv følelse af mig selv og min omverden. Den hjælper mig med at føle mig forbundet med min krop og mit potentiale, og gør plads til at glæde, taknemmelighed, mod, og en følelse af at være rigtig meget i live, kan få lov at fylde mere og mere i min hverdag.”
 
 
Dine lærere:
Katrine Spiegelhauer har som psykolog specialiseret sig i familiedannelse – fra fertilitet, graviditet og fødsel til det tidlige forælderskab og små børns trivsel og udvikling. Derudover har hun dedikeret sig til altid at være på opdagelse i, hvordan hun bedst holder de, der holder andre. Mødre og fædre, par, fødselshjælpere, psykologer, pædagoger, sundhedsplejersker og andre, der arbejder med mennesker, har haft mulighed for at have Katrine ved deres side, mens de har udforsket de praksisser, der nærer og beriger og heler dem bedst. Katrine har 3 børn og er sammen med sin mand flyttet på landet for at være tættere på naturen og have plads til at invitere andre til at dele og opleve den ro og helende effekt den nærliggende natur har.
 
Carina Lyall arbejder med naturen praktisk, kropsligt og spirituelt. De seneste 10 år har hun arbejdet som selvstændig med kvinder. Hun arbejder med mennesker der ønsker at komme tættere på jorden, forstå det cykliske i krop og liv og komme tættere på hvad et bæredytigt liv er, for dem. Hendes passion er at vi styrker forbindelsen, forståelsen, fordybelsen og taknemligheden for naturen i og omkring os – gennem dette kan vi flytte bjerge. Carina er mor til 3 piger og bor i skoven ved Bisserup med sin kæreste og en hulens masse dyr.
 
 
Moduler:
 
 Modul 1  d 28/8 – 2020 kl 10-15
Introduktion til Compassion og self-compassion:
På dette modul introduceres du til compassion. Vi taler om forskellen på empati og compassion, og om hvordan vi kan udvikle en “compassionate mind” eller praksis, der hjælper os til at bevare en følelsesmæssig balance og holde os selv, når vi arbejder med at holde andre.
Vi vil lave øvelser, hvor vi undersøger, hvordan åndedrættet kan hjælpe os, hvordan opmærksomhedsøvelser og visualisering kan være gode redskaber, og hvordan vi møder selvkritik og udmattelse og undgår at tage dem med hjem
 
Modul 2 den 25/9 2020 kl 10-15
Krop og bevægelse:
På dette modul går vi lidt mere i dybden med kroppen og hvordan kroppen kan guide os og være vores anker, når vi ikke kan tænke os frem til…
Bevægelse og den cykliskekrop. Introdoktion til hvordan du kan bruge din cyklus til at bevare og genoplade din energi. Derudover vil vi lave blid bevægelse der forankre dig i din krop.
 
Modul 3 
Identitet og fortællinger
På dette modul undersøger vi nogle af de antagelser, vi har om os selv og vores arbejde og hvad vi bør kunne og skulle.
Hvordan taler vi om og til os selv og hvad er effekten af det?
Vi leger med vores “burdismer”, og øver os på at udfordre de ideer, der måske er velkendte, men ikke så hjælpsomme og folde de foretrukne fortællinger ud.
 
Modul 4 23/10 2020 kl 10-15
Kontakt til naturen
Dette er en fortsættelse af samtalen om det cykliske. Her tager vi vores indre cyklus og ser den spejlet i naturen omkring os. Hvordan kan kontakten med naturen omkring os til at restituere og guide os. Vi skal helt tæt på jorden og lader kroppen brede sit rodnet dybt i jorden.
 
Modul 5 
Ritualer og ceremonier
Vi skal fordybe os i hvad vi kan bruge ritualer og ceremoni tili hverdagen. Hvordan de kan støtte og lade os tune ind i vores vej. Det kan sætte en stærk intention og forbinde os til taknemmelighed, forbundethed og holder os i et kærligt nærvær, også og måske især når vi føler os fyldt op.
 
Modul 6  
Næring i praksis
På det sidste modul vil vi samle en palet af nærende aktiviteter og undersøge, hvordan vi kan skabe en bæredygtig daglig praksis, hvor vi altid har adgang til ro, balance og forbundethed, selv når vi er udfordret arbejdsmæssigt eller privat. Du får mulighed for at lave en plan for, hvordan du vil integrere det i dit liv og dine medkursister vil bevidne dine intentioner og bestræbelser.
Vi vil sammen skabe et måltid af råvarer, der stimulerer, nærer og tilfredsstiller os og vi vil give os selv lov til at nyde det og tanke op inden vi begiver afslutter et forløb fyldt op af næring og compassion.
Hvor foregår det?
I den skønne natur på Vestsjælland. Der går bus til døren fra Næstved Station
Holsteinborgvej 64
4243 Rude
Hvad koster det?
6000,-
Link til betaling:
Cookie- og privatlivspolitik
×

Menu

Ring til os

Skriv til mig