Må jeg sove sammen med min baby?

Må jeg sove sammen med min baby?

Jeg hører mange forældre stille dette spørgsmål, og der er lige så mange svar, som der er mennesker, du kan spørge. Alligevel kan du godt blive klogere. Jeg hører mig selv anbefale både det ene og det andet alt efter omstændighederne, men der er altid en god grund til min anbefaling.

1: Hvordan sove sammen? I samme rum? I samme seng? Under samme dyne?

– Ja, I kan godt sove i samme rum og gerne så tæt på hinanden, at dit barn kan mærke din tilstedeværelse.

Hvis du vil opdrage dit barn til at sove alene på sit eget værelse af hensyn til dit parforhold eller din egen søvn (der er ikke belæg for at påstå at det er for barnets skyld, for dit barn vil helst være hos dig), så vent til du ikke længere ammer eller giver flaske om natten og vent til dit barn er mindst 6 mdr, gerne 12. Det er en skrøne, at børn skal “lære” at sove alene eller sove igennem fra starten. Jeg vil faktisk gå så vidt at påstå, at du ved at “træne” dit spædbarn til at sove i et rum alene eller sove igennem, berøver dit barn for en fundamental omsorg, der er grundlag for dets følelsesmæssige udvikling. Så er det sagt. Og ja, du vil kunne finde kloge mennesker, der er uenige med mig. Og forskning, der underbygger min påstand.
Brug din sunde fornuft.

– I samme seng? Først må du vende blikket mod dig selv og overveje sikkerheden for dit barn. Sover du tungt, eller vågner du ved den mindste lyd og bevægelse? Tager du medicin, der påvirker din søvn? Drikker du alkohol? Den mindste smule tæller. Ryger du eller røg du under graviditeten?
Hvis du kan svare ja til at sove tungt eller at du tager medicin eller rusmidler eller ryger, så er svaret for dit barns sikkerhed:
Nej, sov ikke i samme seng.

Men lig hud mod hud med dit barn, så ofte du kan, mens du selv er vågen. På den måde kan du give dit barn så meget fysisk kontakt som muligt, selvom I ikke kan sove sammen.

Er du almindeligt sund og rask, sover let og ammer dit barn, som ikke er eksponeret for røg under graviditeten? Eller er du far eller plejemor eller adoptivforælder, der er primær omsorgsgiver for et nyfødt barn.

Så er du og dit barn skabt til at ligge sammen i de første mange måneder af dit barns liv. Det fremmer dit barns hjernes udvikling og dets følelsesmæssige og tilknytningsmæssige udvikling. Det fremmer din følelse af bånd til dit barn og forebygger efterfødselsreaktioner, og det giver dig mulighed for at amme, sådan som spædbarnets lille mave helst vil have det, nemlig ca med 1-2 timers mellemrum… Ja! Så ofte! Argh! Jo, det er rigtigt! Jamen jeg har fået at vide hver 4. time! Ja, men det er en helt anden diskussion. Den tager vi en anden dag. Am så ofte som dit barn vil, det er bedst for den psykologiske udvikling. Men kun i starten. Dit barns mave bliver større og vil bede om mad mindre ofte. Giver du flaske med modermælksersttning skal barnet ikke have mad så ofte.

Klæd dit barn i let tøj. Lad barnet sove med egen dyne, men tæt nok til at dufte dig. Sørg for at der ikke er revner i mellem madrassen og væggen eller sengen, som den lille kan falde ned i og lad endelig være med at sove sammen på sofaen, hvor den lille kan glide ned og blive mast

-Under samme dyne? Nej. Dit nyfødte barn har svært ved at regulere sin egen temperatur, så hvis det ligger under din varme voksen-vinter-dyne sammen med dig, der er varm og sovende, og dynen glider over hovedet på den lille, så kan han blive alt alt for varm.

Cookie- og privatlivspolitik
×

Menu

Ring til os

Skriv til mig